Spil 1960er musik

Som du kan se i vore videoer var den nye musik, jazz, pigtråd, beat, rock, rytm-blues og hvad det nu ellers blev kaldt et meget vigtigt emner for de som var børn og unge i 1960erne.
Du kan finde mange mulige forklaringer herpå i vore videoer og tilhørende tekster.
Sammenfattende kan det sige at der er to afgørende faktorer, som udløser dette boom for den nye musik.
For det første at børn og unge selv får adgang til og rådighed over medier, radio, pladespiller og båndoptager, hvor de selv kan bestemme, hvad de vil høre, hvornår og hvor meget.
For det andet, at det bliver muligt for børn og unge at skaffe sine egne instrumenter, guitar, bas, trommer m.m., som de kan og må anvende uafhængig af voksne. De lærer at spille ved at lytte til deres egne medier og ved at få nye greb eller akkorder af hinanden.

Det er helt åbenlyst at forbinde et undervisningsforløb om 1960erne med skolens musikundervisning og musik i det hele taget. - Og et hvilket som helst arrangement eller projekt om 1960ernes historie kommer ikke udenom musikkken som et centralt element.

Mange af de musiknumre, som blev kæmpe hits, er fortsat tilgængelige som hel og halvlegale indspilninger på Youtube.com og på andre digitale musik netværk – eller kan skaffes som CDer eller som EP og LP til gammeldags grammofon.
Lytning til musikken er et egnet udgangspunkt til at aktivere hukommelsen og sætte gang i fortællinger om, hvordan de som var børn og unge i 1960erne oplevede det og hvorfor det var så anderledes og udfordrende.
Lytning kan også være udgangspunkt for det som i 1960erne blev kaldt ”Garagepædagogik” – man lyttede simpelthen det nummer af, som man gerne ville spille, igen og igen på radioen, pladespilleren eller båndoptageren. Herefter eksperimenterede man sig frem til, hvordan det kunne spilles på det instrument og den forstærker, som man havde adgang til. Og det vigtigste af alt, så fik man ideer, fiduser eller hjælp hos de som havde lært en smule mere end en selv.
Mange af 1960er hittene har en enkelhed og form, som gør dem anvendelige til undervisning og til fremlæggelser af projekter, 60er fester eller andre tematiske forløb.

 

Links:
Museet for Pop, Rock & Ungdomskultur i Roskilde, her
Oversigt og Musik i 1960erne, her