Blowin in the wind

Beretninger om børn og unge som blev grebet af en ny tids musik og dens sange og stemmer, som talte om nye værdier og solidaritet med de svage

"Han fortalte mig, at i morgen kom der en ny Beatles-plade og at han nok slet ikke kunne sove den nat, for han var så spændt. Jeg tænkte, at den plade måtte jeg da også købe, og Beatles kom til at betyde helt utroligt meget for mig."
Dato12-06-2014
TitelDen nye Beatlesplade - Susie Haxthausen
Note"Han fortalte mig, at i morgen kom der en ny Beatles-plade og at han nok slet ikke kunne sove den nat, for han var så spændt. Jeg tænkte, at den plade måtte jeg da også købe, og Beatles kom til at betyde helt utroligt meget for mig."
Tags
KildeSusie Haxthausen & 1960erHistorier.dk
En beretning om hvordan det politiske kommer ind i pigtrådsmusikken. 
"Vi voksede op med historien om den 2. Verdenskrig, og vi ville ikke have nogen ny krig."
Dato11-06-2014
TitelEn hel generation siger nej til krigen - Lasse Helner
NoteEn beretning om hvordan det politiske kommer ind i pigtrådsmusikken. "Vi voksede op med historien om den 2. Verdenskrig, og vi ville ikke have nogen ny krig."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om det politiske i musikken og teksterne. 
"Bob Dylans tekster var jo på en enkel måde det, som satte ord på de følelser vi havde om solidaritet med de undertrykte."
Dato11-06-2014
TitelMusik der tager stilling - Bo Rosschou
NoteEn beretning om det politiske i musikken og teksterne. "Bob Dylans tekster var jo på en enkel måde det, som satte ord på de følelser vi havde om solidaritet med de undertrykte."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
"Det var en musik, som ville noget med os. Vi forstod ikke altid, hvad det var de sang, men vi mærkede troen, håbet og protesten."
Dato08-06-2014
TitelDylan, Pentangle og Savage Rose - Henrik Olafsson
Note"Det var en musik, som ville noget med os. Vi forstod ikke altid, hvad det var de sang, men vi mærkede troen, håbet og protesten."
Tags
KildeHenrik Olafsson & 1960erhistorier.dk
"Mange af vi unge støttede Vietnams kamp for uafhængighed og selvbestemmelse. Vi demonstrerede med kravet "USA ud af Vietnam" og samlede underskrifter imod bombardementerne."
Dato08-06-2014
TitelVi syntes jo at vietnameserne selv m�tte bestemme - Bo Rosschou
Note"Mange af vi unge støttede Vietnams kamp for uafhængighed og selvbestemmelse. Vi demonstrerede med kravet "USA ud af Vietnam" og samlede underskrifter imod bombardementerne."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om at spille i orkester og blive sat af holdet, fordi man har været på efterskole. 
"Men jeg var jo også flyttet til en anden by med nye venner og snart også et nyt orkester ..."
Dato2014-06-08
TitelDe fortsatte med en anden singleguitarist - Henrik Olafsson
NoteEn beretning om at spille i orkester og blive sat af holdet, fordi man har været på efterskole. "Men jeg var jo også flyttet til en anden by med nye venner og snart også et nyt orkester ..."
Tags
KildeHenrik Olafsson & 1960erhistorier.dk
"Det med at få sin første guitar var noget helt særligt, når man havde set Elvis og alle de andre. Jeg fik en Høfner med stålstrenge ..."
Dato08-06-2014
TitelHan kom med en Høfner - Henrik Olafsson
Note"Det med at få sin første guitar var noget helt særligt, når man havde set Elvis og alle de andre. Jeg fik en Høfner med stålstrenge ..."
Tags
KildeHenrik Olafsson & 1960erhistorier.dk
Place Pigalle på Dyrehavsbakken - det var der tidens pigtrådsorkestre spillede. Der fødtes drømmen om at blive musiker.
"Jeg ville flække min ene arm for at komme til at stå der på scenen med min egen guitar."
Dato08-06-2014
TitelDen før jeg hurtigt byttet - Henrik Strube
NotePlace Pigalle på Dyrehavsbakken - det var der tidens pigtrådsorkestre spillede. Der fødtes drømmen om at blive musiker. "Jeg ville flække min ene arm for at komme til at stå der på scenen med min egen guitar."
Tags
KildeHenrik Strube & 1960erhistorier.dk
"Jeg lærte de første greb af min bror, og fingrene kunne næsten ikke nå, men jeg ville lære det. Siden fik jeg min egen guitar, en hvid Høfner elguitar."
Dato08-06-2014
TitelDer er egentlig min mors guitar - Lasse Helner
Note"Jeg lærte de første greb af min bror, og fingrene kunne næsten ikke nå, men jeg ville lære det. Siden fik jeg min egen guitar, en hvid Høfner elguitar."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk

 

"The answer, my friend, is blowing in the wind", sang Bob Dylan i 1963 på LPen The Freewheehlin. Op gennem 1960erne blev sangen indspillet af flere forskellige sangere. Men først og fremmest blev den sunget ved millioner af sammenkomster og fester, hvor der var plads til en guitar og til fællessang. Sangen stillede spørgsmål ved alt det, som mange frygtede og regnede for uundgåeligt i 1960erne; krig, undertrykkelse og vold. Den gav næring til en gryende kritik og til en solidaritet med de svage og undertrykte

Man kaldte dem protestsangere eller folkesangere. Ofte vidste vi ikke helt bestemt, hvad det var teksterne handlede om, men musikken og den måde man sang på tolkede de stemninger og følelser, som mange børn og unge havde i 1960erne. Der var mange andre sange, som fik stor udbredelse i 1960erne. Ved udgangen af 1960erne blev teksterne mere og mere politiske, og i Danmark begyndte man at synge på dansk.

 

Kilder:
You Tube -
Bob Dylan: Blowing In The Wind
You Tube - Joan Baez: Blowing in the wind

Teksten -
Blowing in the wind
Wikipedia - Blowing in the wind