De voksne ryger som skorstene

Beretninger om børn og unges oplevelser af tobaksrygning overalt hvor de levede og færdedes

"Jeg røg jo Grøn Cecil som enhver ordentlig lærling, og om morgenen i sporvognens bivogn på vej til fagskolen blev der røget kraftigt. Man  kunne bare gå ind og trække vejret, så fik man røg nok."
Dato11-06-2014
TitelRøg i bivognen - Bo Rosschou
Note"Jeg røg jo Grøn Cecil som enhver ordentlig lærling, og om morgenen i sporvognens bivogn på vej til fagskolen blev der røget kraftigt. Man kunne bare gå ind og trække vejret, så fik man røg nok."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om rygeordning på skolen. "Det var jo en stor sag for eleverne, og vi fik indført en ordning, hvor de største elever måtte gå ud og ryge i frikvartererne."
Dato11-06-2014
TitelJeg røg pibe på skolen i 9. klasse - Carsten H�eg-Petersen
NoteEn beretning om rygeordning på skolen. "Det var jo en stor sag for eleverne, og vi fik indført en ordning, hvor de største elever måtte gå ud og ryge i frikvartererne."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Susie fortæller om hvordan hun fik begyndt at ryge cigaretter som stor pige. 
"Det begyndte med at jeg fik lov til at få et hvæs hos min mor, og da hun begyndte at sige nej, købte jeg mine egne cigaretter, Blå North State, hed de."
Dato10-06-2014
TitelJeg var slave af smøgerne - Susie Haxthausen
NoteSusie fortæller om hvordan hun fik begyndt at ryge cigaretter som stor pige. "Det begyndte med at jeg fik lov til at få et hvæs hos min mor, og da hun begyndte at sige nej, købte jeg mine egne cigaretter, Blå North State, hed de."
Tags
KildeSusie Haxthausen & 1960erHistorier.dk
Elevrådet fik mange steder indført rygeordning for de store elever, så de kunne ryge i frikvartererne - ligesom lærerne røg på lærerværelset."
Dato08-06-2014
TitelElever skal da have ret til at ryge - Carsten Vester� Jensen
NoteElevrådet fik mange steder indført rygeordning for de store elever, så de kunne ryge i frikvartererne - ligesom lærerne røg på lærerværelset."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
En beretning om at være otte år og opleve de voksnes fortællinger og snak i en stue fyldt med tyk tobaksrøg.
"Jeg ville også gerne lære at ryge."
Dato08-06-2014
TitelEn duft af fresier og tobaksrøg
NoteEn beretning om at være otte år og opleve de voksnes fortællinger og snak i en stue fyldt med tyk tobaksrøg. "Jeg ville også gerne lære at ryge."
Tags
KildeGravers Graversen & 1960erhistorier.dk

 


1960erne var rygningens årti. Der blev røget cigaretter, piber, cerutter og cigarer alle vegne i de år. Der blev røget i skoler og daginstitutioner. Der blev røget på TV og i avisbilleder, reklamer m.m. Forældre og familiemedlemmer røg, imens de var sammen med børn i hjemmet, i bilen og ude omkring. Mange børn led af køresyge i de år. Det hed sig, at det var fordi bilerne og vejene var dårlige, men i mange tilfælde var det vist også ren nikotinforgiftning ...


Det var smart og moderne at ryge i 1960erne, og overalt var der smarte og smukke mennesker, som røg cigaretter eller pibe. De allersmukkeste endte med at med at smile ud til alle vi andre på en plakat eller en avisreklame. “Jeg er også gået over til Prince”, stod der i reklamen. Eller: “Så er det tid til en Cecil”.

Lærerne røg på skolerne og en af de ting, som mange af de ældre elever ønskede var, at få en rygeordning på skolen.