Drenge med får tøsehår

Beretninger om drenge som lod deres hår vokse langt i 1960erne

Jens Peter Madsen fortæller sin egen historie om at få langt hår som dreng.
"Se, Jens har fået Beatles-hår," råbte en af pigerne en aften i bussen. 
"Ja, det tøsehår skal vi snart få klippet af ham," sagde drengene.
Dato12-06-2014
TitelTøsehår - Jens Peter Madsen
NoteJens Peter Madsen fortæller sin egen historie om at få langt hår som dreng. "Se, Jens har fået Beatles-hår," råbte en af pigerne en aften i bussen. "Ja, det tøsehår skal vi snart få klippet af ham," sagde drengene.
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk
En beretning om det lange hår og den kolossale vrede som det udløste blandt voksne og andre unge. Det handlede også om at drengene skulle være soldater, og skulle kæmpe for friheden og demokratiet.
Dato11-06-2014
TitelJeg glæder mig til at militæret får fat i dig.
NoteEn beretning om det lange hår og den kolossale vrede som det udløste blandt voksne og andre unge. Det handlede også om at drengene skulle være soldater, og skulle kæmpe for friheden og demokratiet.
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk
"Det blev bemærket. Vi havde langt pagehår og lyttede til en anden slags musik."
Dato08-06-2014
TitelDer har vi jo Beatlesdrengene - Bo Rosschou
Note"Det blev bemærket. Vi havde langt pagehår og lyttede til en anden slags musik."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Da vi begyndte at blive langhårede, var det et kæmpe problem. På mange arbejdspladser klippede man håret af de langhårede drenge. 
"Det var også stemningen, der hvor jeg var i lære, men jeg stoppede håret op under kasketten og klarede frisag."
Dato08-06-2014
TitelKampen mod autoriteterne - Lasse Helner
NoteDa vi begyndte at blive langhårede, var det et kæmpe problem. På mange arbejdspladser klippede man håret af de langhårede drenge. "Det var også stemningen, der hvor jeg var i lære, men jeg stoppede håret op under kasketten og klarede frisag."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Det var en voldsom provokation der i starten af 1960erne, da jeg lod mit hår vokse ud over ørerne. Jeg blev forfulgt og truet med at blive klippet. I København var der mange flere langhårede, og det var rart at være der og opleve at jeg hørte til."
Dato08-06-2014
TitelJeg hørte til i klanen af langhårede - Jens Peter Madsen
NoteDet var en voldsom provokation der i starten af 1960erne, da jeg lod mit hår vokse ud over ørerne. Jeg blev forfulgt og truet med at blive klippet. I København var der mange flere langhårede, og det var rart at være der og opleve at jeg hørte til."
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk
En beretning om at være blevet "rigtig" hippie og drømme om at være med i "Det ny samfunds" sommerlejr i Frøstrup i Thy. Birgitte, min kæreste var ikke sådan rigtig hippie, men hun ville gerne med i sommerlejr i Frøstrup
Dato08-06-2014
TitelDer var jeg blevet rigtig hippie - Jens Peter Madsen
NoteEn beretning om at være blevet "rigtig" hippie og drømme om at være med i "Det ny samfunds" sommerlejr i Frøstrup i Thy. Birgitte, min kæreste var ikke sådan rigtig hippie, men hun ville gerne med i sommerlejr i Frøstrup
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk

 

Flere og flere drenge lod deres hår vokse langt  i 1960erne. Langhårsmoden, skrev aviserne  “det går nok snart over igen”.

Dengang var en rigtig dreng helt korthåret og han blev maskinklippet i nakken og om bag ørerne.

Det lange hår virkede stærkt provokerende på de fleste voksne - det var “grimt, usoigneret og farligt”. Mange børn og unge var enige med dem. De få drenge, som lod håret vokse ud over ørerne, var jaget vildt på den tid og blev udsat for  trusler og overgreb.  “Vi skal nok få klippet det “tøsehår” af dig” var en meget velkendt trussel som de langhårede drenge ofte måtte høre.

I starten var det mere end nok, hvis håret bare nåede en lille smule ud over ørerne - Beatles hår blev det kaldt .
Men efter moden, som vi fulgte og som vi hørte om i radioen eller så på pladeomslag, plakater og i beatmagasiner,  blev håret snart meget længere - ja, helt ned til skuldrene nåede det hos mange. Nogle drenge begyndte også at gå med hårbørste, hårelastikker og med flettede pandebånd.

Mange piger kunne  godt lide de langhårede drenge og efterhånden blev det lange hår mere og mere almindeligt op mod slutningen af 1960erne.

 

Link:

- Peter Belli og Rivalerne, filmklip DR


Bog:
"Langhårsfrisure" af Kim Fupz Aakeson er et bind i serien "Min historie - erindringer for børn",  Bog