Du skal ikke være bange for voksne

Beretninger om skoleelever som skrev skoleblade, dannede elevråd, ville have indflydelse på deres egen skole og som gjorde oprør mod den autoritære skole tradition.

Ole fortæller sin egen historie om mobning i skolen. 
Dengang hed det ikke mobning, men drilleri, og det kunne være rigtig ondskabsfuldt.
Dato12-06-2014
TitelOg nogle gange så blev der drillet - Ole Lambertsen
NoteOle fortæller sin egen historie om mobning i skolen. Dengang hed det ikke mobning, men drilleri, og det kunne være rigtig ondskabsfuldt.
Tags
KildeOle Lambertsen & 1960erhistorie.dk
Den frigørelse på det seksuelle område, som begyndte i 1960erne, kom ikke ind i skolernes seksualundervisning. 
Læreren kunne slet ikke forestille sig, at der sad en i klassen som var homoseksuel. Det var ikke noget man snakkede om.
Dato08-06-2014
TitelJeg er bøsse - om seksualundervisning i skolen - Carsten Vesterø Jensen
NoteDen frigørelse på det seksuelle område, som begyndte i 1960erne, kom ikke ind i skolernes seksualundervisning. Læreren kunne slet ikke forestille sig, at der sad en i klassen som var homoseksuel. Det var ikke noget man snakkede om.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Jo, du kan tro vi fik tæv, i skolen i hvert fald, men også lærlinge fik tæv af mester og svendene. Jeg tror ikke en gang det var ulovligt.
Dato08-06-2014
TitelJo, vi fik tæv - Jesper Milsted
NoteJo, du kan tro vi fik tæv, i skolen i hvert fald, men også lærlinge fik tæv af mester og svendene. Jeg tror ikke en gang det var ulovligt.
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
Red Squares spillede i Jyderup Kino. Vi måtte ikke være med, vi elever fra Jyderup Kostskole, men vi sprang ud af vinduerne og tog derned alligevel. Så kom rektor og stoppede koncerten, og vi blev med navns nævnelse sendt hjem i seng.
Dato08-06-2014
TitelDet var sgu andre tider der - Jesper Milsted
NoteRed Squares spillede i Jyderup Kino. Vi måtte ikke være med, vi elever fra Jyderup Kostskole, men vi sprang ud af vinduerne og tog derned alligevel. Så kom rektor og stoppede koncerten, og vi blev med navns nævnelse sendt hjem i seng.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Engang knækkede læreren tavlekæppen i hovedet på mig, men jeg sagde ikke noget til mine forældre, jeg blev flov og skamfuld over at det var sket. Skoleinspektøren foreslog at vi glemte den hændelse, for det var jo helt forkert, det der var sket.
Dato08-06-2014
TitelVi kunne også få et par på hovedet - Jens Peter Madsen
NoteEngang knækkede læreren tavlekæppen i hovedet på mig, men jeg sagde ikke noget til mine forældre, jeg blev flov og skamfuld over at det var sket. Skoleinspektøren foreslog at vi glemte den hændelse, for det var jo helt forkert, det der var sket.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Vi endte med at begrave os i love, cirkulærer og regler, og det var jo slet ikke det, som det handlede om - vi ville jo bare låne spritduplikatoren.
Dato08-06-2014
TitelVi ville jo bare låne spritduplikatoren - Carsten H�eg-Petersen
NoteVi endte med at begrave os i love, cirkulærer og regler, og det var jo slet ikke det, som det handlede om - vi ville jo bare låne spritduplikatoren.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
"Vi ville lave et skoleblad, men det kunne vi ikke sådan få lov til, for det var jo skolens materialer. Men borgmesteren bevilgede os papir til vores skoleblad, så vi kunne trykke det på skolens sprit dublikator."
Dato08-06-2014
TitelVi må ikke sådan bruge skolens ting - Carsten Høeg -Petersen
Note"Vi ville lave et skoleblad, men det kunne vi ikke sådan få lov til, for det var jo skolens materialer. Men borgmesteren bevilgede os papir til vores skoleblad, så vi kunne trykke det på skolens sprit dublikator."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
"En sløjdlærer blev tosset på nogle drenge og sleb dem i hovedet med sandpapir. En anden lærer anmeldte sin kollega for vold mod elever, og det vakte stor opstandelse, at en lærer anmeldte en kollega. Og det blev der en voldsom mediesag ud af ..."
Dato08-06-2014
TitelSandpapirskolen - Carsten Høeg-Petersen
Note"En sløjdlærer blev tosset på nogle drenge og sleb dem i hovedet med sandpapir. En anden lærer anmeldte sin kollega for vold mod elever, og det vakte stor opstandelse, at en lærer anmeldte en kollega. Og det blev der en voldsom mediesag ud af ..."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
De nye elevrådsmedlemmer vidste for lidt om hvordan skolerne fungerede. Derfor afholdt vi et elevrådskursus i efterårsferien, hvor de kunne prøve at snakke med rigtige skoleinspektører, skolenævn og forældre, og hvor de skrev skoleblade og arrangerede møder. Det blev en kæmpe succes."
Dato08-06-2014
TitelEt elevrådskursus - Carsten Høeg-Petersen
NoteDe nye elevrådsmedlemmer vidste for lidt om hvordan skolerne fungerede. Derfor afholdt vi et elevrådskursus i efterårsferien, hvor de kunne prøve at snakke med rigtige skoleinspektører, skolenævn og forældre, og hvor de skrev skoleblade og arrangerede møder. Det blev en kæmpe succes."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
Den første elevdemonstration blev gennemført i foråret 1967, hvor folketinget havde afskaffet skoleelevers ret til at få en gratis ferierejse om året med DSB. Tusinder af elever samledes til protestmøder på Christiansborg Slotsplads og i andre byer over hele landet.
Dato08-06-2014
TitelFeriebilletten - Carsten Høeg-Petersen
NoteDen første elevdemonstration blev gennemført i foråret 1967, hvor folketinget havde afskaffet skoleelevers ret til at få en gratis ferierejse om året med DSB. Tusinder af elever samledes til protestmøder på Christiansborg Slotsplads og i andre byer over hele landet.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
"Det var også en politisk bevidsthed vi havde, men ikke alle elever havde det på samme måde - det var ikke alle, som havde lyst til at bestemme selv."
Dato08-06-2014
TitelElever har også rettigheder - Carsten Vesterø Jensen
Note"Det var også en politisk bevidsthed vi havde, men ikke alle elever havde det på samme måde - det var ikke alle, som havde lyst til at bestemme selv."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
Den antiautoritære holdning slog også igennem på skolerne ved udgangen af 1960erne - og mange elever holdt op med at være bange for lærerne. Man kunne snakke sammen. "Den lille røde  bog for skoleelever" sagde, at lærerne var papirtigre, som virkede så farlige, og dog var de kun af papir.
Dato08-06-2014
TitelElever holder op med at være bange for lærerne - Carsten Vesterø Jensen
NoteDen antiautoritære holdning slog også igennem på skolerne ved udgangen af 1960erne - og mange elever holdt op med at være bange for lærerne. Man kunne snakke sammen. "Den lille røde bog for skoleelever" sagde, at lærerne var papirtigre, som virkede så farlige, og dog var de kun af papir.
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
Elevrådene kom ofte i konflikt med den autoritære tradition, som prægede skolerne ved indgangen til 1960erne.
Men mange skoleledere og lærere syntes godt om elever, som var aktive, og de støttede oprettelsen af elevråd.
Dato08-06-2014
TitelElever kender ikke lærerværelset indefra - Carsten Vesterø Jensen
NoteElevrådene kom ofte i konflikt med den autoritære tradition, som prægede skolerne ved indgangen til 1960erne. Men mange skoleledere og lærere syntes godt om elever, som var aktive, og de støttede oprettelsen af elevråd.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Elevrådet fik mange steder indført rygeordning for de store elever, så de kunne ryge i frikvartererne - ligesom lærerne røg på lærerværelset.
Dato08-06-2014
TitelElever skal da have ret til at ryge - Carsten Vesterø Jensen
NoteElevrådet fik mange steder indført rygeordning for de store elever, så de kunne ryge i frikvartererne - ligesom lærerne røg på lærerværelset.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om at danne elevråd, som kunne tale for eleverne og få indflydelse på dagligdagen. For eksempel at starte frugtbod, få en rygeordning for store elever, få lov til at blive ind i frikvarterer m.m.
Dato08-06-2014
TitelElevrådet har en hånd med i det hele - Carsten Vesterø Jensen
NoteEn beretning om at danne elevråd, som kunne tale for eleverne og få indflydelse på dagligdagen. For eksempel at starte frugtbod, få en rygeordning for store elever, få lov til at blive ind i frikvarterer m.m.
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
Revselsesretten med det såkaldte  "Spanskrørscirkulære" blev først afskaffet i 1967. Indtil da måtte lærere straffe elever fysisk.
Dato08-06-2014
TitelLærerne må slå eleverne - Carsten Vesterø Jensen
NoteRevselsesretten med det såkaldte "Spanskrørscirkulære" blev først afskaffet i 1967. Indtil da måtte lærere straffe elever fysisk.
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
Skoleelever danner deres første landsorganisation i 1969. Carsten Vesterø Jensen var med i den første bestyrelse og på en høringsturne i bil rundt til landets mange skoler i foråret 1970.
Dato08-06-2014
TitelPÃ¥ turne med LOE - Carsten Vesterø Jensen
NoteSkoleelever danner deres første landsorganisation i 1969. Carsten Vesterø Jensen var med i den første bestyrelse og på en høringsturne i bil rundt til landets mange skoler i foråret 1970.
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
Spritduplikatoren kunne trykke de første skoleblade, og mange børn fik lyst til at lave deres eget skoleblad
Dato08-06-2014
TitelHvad er en spritduplikator - Carsten Høeg-Petersen
NoteSpritduplikatoren kunne trykke de første skoleblade, og mange børn fik lyst til at lave deres eget skoleblad
Tags
Kilde1960erHistorier.dk

 

I 1960erne var mange skoleelever bange for deres lærere og andre voksne, og mange turde ikke sige deres mening. Der var  stadig en del lærere, som slog børn, rev i håret eller på anden måde straffede børn i skolerne. Spanskrørs-cirkulæret og læreres ret til mild revselse af børn  blev først afskaffet i 1967, men mange lærere var allerede på det tidspunkt imod at slå børn og opfordrede børn til at sige deres mening. Det blev almindeligt, at børn gerne ville skrive og udgive egne skoleblade, og på landsplan blev der afholdt skolebladskonferencer, hvor elever mødtes og snakkede om hvordan de gerne ville have det på deres skoler.

Den første elevdemonstration blev gennemført i foråret 1967, hvor folketinget havde afskaffet skoleelevers ret til at få en gratis ferierejse om året med DSB. Tusinder af elever samledes til protestmøder på Christiansborg Slotsplads og i andre byer over hele landet.
Den lille Røde for Skolelever, som udkom i 1969, skrev at lærerne var “papirtigre som virkede så farlige og dog kun var af papir".

I efteråret 1969 dannede et stort antal skoler og kommunale fælleselevråd, Landsorganisationen af Elever, LOE.  

Hvad var det skoleeleverne ønskede i 1960erne?

 

Kilder:

Landsorganisationen af elever, LOE - Wikipedia