Hvis krigen kommer

Beretninger om hvordan frygten for en ny 3. verdenskrig påvirkede børn og unge liv i Danmark

Jens Peter fortæller sin egen historie om den aften 22. november 1963, hvor vi hørte om mordet på USAs præsident John F. Kennedy.
Dato15.06.2014
TitelPræsidentmordet - Jens Peter Madsen
NoteJens Peter fortæller sin egen historie om den aften 22. november 1963, hvor vi hørte om mordet på USAs præsident John F. Kennedy.
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk
En beretning om at vågne op med tømmermænd til en stærkt foruroligende nyhed - Mordet på Præsident John F. Kennedy den 22.november 1964
Dato12-06-2014
TitelTømmermænd og krigsfrygt - Gravers Graversen
NoteEn beretning om at vågne op med tømmermænd til en stærkt foruroligende nyhed - Mordet på Præsident John F. Kennedy den 22.november 1964
Tags
KildeGravers Graversen & 1960erhistorier.dk
En beretning om at komme fra et hjem med nogle meninger, som ikke var de almindelige i skolen og blandt kammeraterne. 
"Det var ikke altid så nemt, for jeg forstod det jo ikke altid helt."
Dato12-06-2014
TitelMin far var kommunist - Bo Rosschou
NoteEn beretning om at komme fra et hjem med nogle meninger, som ikke var de almindelige i skolen og blandt kammeraterne. "Det var ikke altid så nemt, for jeg forstod det jo ikke altid helt."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om blive værnepligtig i 1967 og om at blive valgt til sergentskole. 
"Senere valgte jeg militærvejen og blev professionel soldat. Vi var glade for at vi havde NATO og kom på øvelser med de tyske soldater - de havde det gode materiel."
Dato12-06-2014
TitelJeg valgte militærvejen - Johannes Klemmensen
NoteEn beretning om blive værnepligtig i 1967 og om at blive valgt til sergentskole. "Senere valgte jeg militærvejen og blev professionel soldat. Vi var glade for at vi havde NATO og kom på øvelser med de tyske soldater - de havde det gode materiel."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om hvordan fjernsynet bragte krigen ind i vores verden og hvordan jeg blev pacifist, og meldte mig ind i foreningen Aldrig Mere Krig
Dato12-06-2014
TitelJeg ville ikke bære våben - Jens Peter Madsen
NoteEn beretning om hvordan fjernsynet bragte krigen ind i vores verden og hvordan jeg blev pacifist, og meldte mig ind i foreningen Aldrig Mere Krig
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk
"Det var jo en koldkrigstid, og man forestillede sig at Bornholm var det første sted de sovjetiske tropper ville gå i land. Vi gik på vagt ved et depot i Almindingen med skarpladte våben, og så kunne man godt blive bange, for hvorfor var de nu skarpladte?"
Dato11-06-2014
TitelSoldat på forpost mod Øst - Leif Sylvester Petersen
Note"Det var jo en koldkrigstid, og man forestillede sig at Bornholm var det første sted de sovjetiske tropper ville gå i land. Vi gik på vagt ved et depot i Almindingen med skarpladte våben, og så kunne man godt blive bange, for hvorfor var de nu skarpladte?"
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
"Det var en omvæltning at komme som et nogenlunde frit menneske ind til militæret, som bestemte næsten alt. Det eneste man kunne bestemme over var sine egne drømme."
Dato11-06-2014
TitelKøbenhavnerrødder i trøjen - Leif Sylvester
Note"Det var en omvæltning at komme som et nogenlunde frit menneske ind til militæret, som bestemte næsten alt. Det eneste man kunne bestemme over var sine egne drømme."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
"Jeg havde svært ved at tage det alvorligt, når byen 4. maj mindedes befrielsen. Det kunne virke hamrende komisk, når de lokale marcherede op i hjemmeværns uniformer. Under krigen havde vi ikke set meget til dem."
Dato11-06-2014
TitelEfterkrigsgenerationen - Lasse Helner
Note"Jeg havde svært ved at tage det alvorligt, når byen 4. maj mindedes befrielsen. Det kunne virke hamrende komisk, når de lokale marcherede op i hjemmeværns uniformer. Under krigen havde vi ikke set meget til dem."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om hvordan angsten for krigen påvirkede et barns liv i 1960erne. 
"Jeg spurgte jo far om det jeg så og hørte om krigen. Tit svarede han bare: "Sådan er krigen."
Dato11-06-2014
TitelVi var bange for krigen - Jens Peter Madsen
NoteEn beretning om hvordan angsten for krigen påvirkede et barns liv i 1960erne. "Jeg spurgte jo far om det jeg så og hørte om krigen. Tit svarede han bare: "Sådan er krigen."
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk
"De voksne var bange for krigen, og vi børn mærkede det, når de hørte radioavisen og talte med hinanden om det som de læste i avisen. Vores lille verden var tryg og sikker, men den store verden ude omkring var ikke tryg."
Dato11-06-2014
TitelVerden var ikke tryg - Jens Peter Madsen
Note"De voksne var bange for krigen, og vi børn mærkede det, når de hørte radioavisen og talte med hinanden om det som de læste i avisen. Vores lille verden var tryg og sikker, men den store verden ude omkring var ikke tryg."
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk
En beretning om den aften på Flyvevåbenets Rekrutskole i Padborg, hvor vi fik meddelelsen om mordet på USAs præsident John F Kennedy, den 22.november 1963
Dato11-06-2014
TitelPræsidentmordet i USA 22. november 1963 - Keld Andersen
NoteEn beretning om den aften på Flyvevåbenets Rekrutskole i Padborg, hvor vi fik meddelelsen om mordet på USAs præsident John F Kennedy, den 22.november 1963
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
En beretning om hvordan det var at være barn i et hjem, hvor både far og mor var aktive i hjemmeværnet. 
"Ideen med hjemmeværnet var at soldaten var ude i landet som bonde, postbud eller andet, og at han havde våben, hvis det blev nødvendigt."
Dato10-06-2014
TitelEt hjemmeværnshjem - Johannes Klemmensen
NoteEn beretning om hvordan det var at være barn i et hjem, hvor både far og mor var aktive i hjemmeværnet. "Ideen med hjemmeværnet var at soldaten var ude i landet som bonde, postbud eller andet, og at han havde våben, hvis det blev nødvendigt."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Johannes Clemmensen lærte allerede som barn det fonetiske alfabet, som er militærets kodesystem. 
"Mine forældre var aktive i hjemmeværnet, og det faldt naturligt at jeg også involverede mig i det, som de skulle lære."
Dato10-06-2014
TitelLink: Det fonetiske alfabet
NoteJohannes Clemmensen lærte allerede som barn det fonetiske alfabet, som er militærets kodesystem. "Mine forældre var aktive i hjemmeværnet, og det faldt naturligt at jeg også involverede mig i det, som de skulle lære."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Susie fortæller sin egen historie om at deltage i Påskemarchen fra Holbæk til København i 1961. Susie, 15 år gammel, havde været med til at starte kampen mod atomvåben i Sverige, og hun måtte med i den march i Danmark sammen med sin kusine.
Dato10-06-2014
TitelPåskemarchen 1961 - Susie Haxthausen
NoteSusie fortæller sin egen historie om at deltage i Påskemarchen fra Holbæk til København i 1961. Susie, 15 år gammel, havde været med til at starte kampen mod atomvåben i Sverige, og hun måtte med i den march i Danmark sammen med sin kusine.
Tags
KildeSusie Haxthausen & 1960erHistorier.dk
En beretning om Cubakrisen i 1963.
"Vi sad sammen på kostskolen og hørte radio. Vi græd alle sammen. Vi troede jo, at nu brød 3. verdenskrig løs."
Dato08-06-2014
TitelNu brød den 3. verdenskrig løs - Henrik Strube
NoteEn beretning om Cubakrisen i 1963. "Vi sad sammen på kostskolen og hørte radio. Vi græd alle sammen. Vi troede jo, at nu brød 3. verdenskrig løs."
Tags
KildeHenrik Strube & 1960erhistorier.dk

Ved starten af 1960erne var 2. Verdenskrig allerede på afstand,
selvom det kun var 15 år siden den sluttede. Men krigen var alligevel en smertefuld erindring hos datidens forældre. Og en ny kold krig, som blev indvarslet med den engelske premierminister Winston Churchills Fulton Tale 1946, skabte en vedvarende spænding mellem Øst og Vest i alle efterkrigsårene.
Sovjets invasion i Ungarn i 1956, Cuba-krisen i 1962 og truslen om en ny krig med atomvåben fastholdt og optrappede denne ængstelse.
Også i det ellers fredelige Danmark var der mange som frygtede en ny krig og mange var aktive for at undgå det og for at beskytte sig selv, familien og landet mod de trusler, som man hørte om i radio og TV og læste om i aviser og ugeblade.


                                               

 Den danske regering og statsminister Viggo Kampmann udsendte i januar 1962 en lille bog “Hvis krigen kommer” til samtlige husstande i Danmark. Bogen fortalte om, hvad der kunne ske og hvad man skulle gøre , hvis der igen blev krig i Danmark. Bogen blev grundigt studeret i mange familier og mange blev endnu mere bange for krigen, især datidens børn.
Børnene mærkede de voksnes angst og gjorde sig deres egne tanker om,  hvad der kunne ske og hvad man kunne gøre for at undgå  en ny krig, som også kunne ramme Danmark.


 

 

Kilder:

Ejbybunkeren København, Danmarks hemmeligste koldkrigsbunker.

Langelandsfortet, Fortet som bevogtede indsejlingen til Storebælt

Koldkrigsmuseet på Stevnsfortet, med undervisningsmateriale, App til Smartphone m.m.

 

 

 

Winston Churchill, Storbritanniens premiereminister 1940-1945 og 1951-1955

Winston Churchills Fulton tale 3. marts 1946,

Youtube video om Fulton talen

Uddrag fra pjecen "Hvis krigen kommer" fra Statsministeriet 1962