Piger, tøj og mode

Beretninger om beklædnings traditioner og tøjmoder blandt 1960ernes børn og unge

Anette, som var modetegner for aviser og ugeblade i 1960erne, fortæller om moden i 1960erne, om designeren Mary Quant og hendes radmagre model, Twiggy
Dato11-06-2014
Titel1960er mode - Annette Bering Liisberg
NoteAnette, som var modetegner for aviser og ugeblade i 1960erne, fortæller om moden i 1960erne, om designeren Mary Quant og hendes radmagre model, Twiggy
Tags
KildeAnette Bering Liisberg & 1960erhistorier.dk
En beretning om at skulle gå til bal i konfirmationskjole med strutskørt og højhælede sko. 
"Det var der jeg bestemte mig for, at jeg ikke skulle gå i kjole mere."
Dato10-06-2014
TitelBaronessen fra benzintanken - Kirsten Madsen
NoteEn beretning om at skulle gå til bal i konfirmationskjole med strutskørt og højhælede sko. "Det var der jeg bestemte mig for, at jeg ikke skulle gå i kjole mere."
Tags
KildeKirsten Madsen & 1960erhistorier.dk
Kirsten beretter om tøjet hun fik i sin barndom. 
"Tøjet blev hentet på kommunekontoret, og ellers arvede jeg tøj efter mine to fætre. Jeg ville jo helst ikke gå i kjoler og den slags, og jeg husker første gang jeg købte mig et par cowboybukser - det var skønt! Jeg tog aldrig kjoler på siden.
Dato10-06-2014
TitelDen dag cowboybukserne kom ind i mit liv - Kirsten Madsen
NoteKirsten beretter om tøjet hun fik i sin barndom. "Tøjet blev hentet på kommunekontoret, og ellers arvede jeg tøj efter mine to fætre. Jeg ville jo helst ikke gå i kjoler og den slags, og jeg husker første gang jeg købte mig et par cowboybukser - det var skønt! Jeg tog aldrig kjoler på siden.
Tags
KildeKirsten Madsen & 1960erhistorier.dk
Dorte Futtrup fortæller om en meget, meget mærkelig slankekur, som veninden har bestilt hjem pr. postordre til sig selv - og til Dorte
Dato09-06-2014
TitelSlankekuren Dorte Futtrup
NoteDorte Futtrup fortæller om en meget, meget mærkelig slankekur, som veninden har bestilt hjem pr. postordre til sig selv - og til Dorte
Tags
KildeDorte Futtrup & 1960erHistorier.dk
En beretning om Kirstens konfirmation, om tøjet, festen og gaverne.
Dato08-06-2014
TitelMin konfirmation - Kirsten Madsen
NoteEn beretning om Kirstens konfirmation, om tøjet, festen og gaverne.
Tags
KildeKirsten Madsen & 1960erhistorier.dk
Det vakte opsigt, at piger gerne ville gå i lange bukser og ikke i kjole, som det ellers var almindeligt i begyndelsen af 1960erne.
Dato08-06-2014
TitelPiger i lange bukser - Janni Milstedd
NoteDet vakte opsigt, at piger gerne ville gå i lange bukser og ikke i kjole, som det ellers var almindeligt i begyndelsen af 1960erne.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk

 

I starten af 1960erne gik de fleste store børn og unge, både piger og drenge, til fest i tøj der lignede det tøj, som de fleste voksne gik i. Drengene i jakkesæt med hvid skjorte og slips og pigerne i lange kjoler. I løbet af 60erne opstod der en særlig tøjmode for unge, og de unge begyndte at kunne købe deres eget tøj i særlige butikker for unge. Et ungdomsblad “Vi unge”, som mange unge begyndte at købe, fortalte om og viste billeder og tegninger af den unge mode, som flere og flere unge drømte om at kunne købe. Mange forældre og familier var stærkt imod denne mode, men flere og flere unge tjente deres egne penge ved jobs efter skoletid, eller de gik ud af skolen og begyndte at arbejde.


Efterhånden fik de også lov til selv at bestemme over deres egne penge, og så  kunne de købe den helt rigtige og smarte korte nederdel, det smarte bælte, de stramme cowboybukser, eller den spraglede skjorte, som de havde set og bare måtte eje.

I slutningen af 1960erne blev ungdomsmoden domineret af nye stærke farver, nye mønstre og længder, som provokerede mange voksne, og den hippie stil, som er blevet til historien om 1960erne, bredte sig hurtigt i byerne og ud over hele landet.