Pigerne bliver jo gravide

Beretninger om sex, prævention og graviditet i 1960erne

"Der kom rigtig mange børn i slutningen af 1960erne på grund af en glemt P-pille. Men sådan var det jo bare, og vi havde bare børnene med hvor som helst - til koncert eller i pladestudiet."
Dato12-06-2014
TitelBørn, de kommer jo bare - Lasse Helner
Note"Der kom rigtig mange børn i slutningen af 1960erne på grund af en glemt P-pille. Men sådan var det jo bare, og vi havde bare børnene med hvor som helst - til koncert eller i pladestudiet."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om at blive gift, få barn og finde et godt sted at bo med sin familie. "Hvad f... kan en tømrersvend gøre andet at gå i gang med at bygge sig et hus til sin familie ..."
Dato10-06-2014
TitelJeg byggede et hus til min familie - Leif Sylvester Petersen
NoteEn beretning om at blive gift, få barn og finde et godt sted at bo med sin familie. "Hvad f... kan en tømrersvend gøre andet at gå i gang med at bygge sig et hus til sin familie ..."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Annette fortæller om at være nyuddannet bladtegner, få barn og finde institutionsplads.
"Det lignede slet ikke noget at blive så slank, bare fordi man vil se smart ud," sagde vuggestue lederen. Hun vidste slet ikke hvor stærkt jeg måtte løbe for at nå det hele."
Dato10-06-2014
TitelUng mor og bladtegner - Annette Bering Liisberg
NoteAnnette fortæller om at være nyuddannet bladtegner, få barn og finde institutionsplads. "Det lignede slet ikke noget at blive så slank, bare fordi man vil se smart ud," sagde vuggestue lederen. Hun vidste slet ikke hvor stærkt jeg måtte løbe for at nå det hele."
Tags
KildeAnnette Bering Liisberg & 1960erhistorier.dk
Det var jo sådan et råb om frihed .... Jeg kan godt forstå, at The Beatles blev trætte af at spille koncerter, for man kunne jo slet ikke høre musikken, kun pigernes vilde skrig.
Dato08-06-2014
TitelPigerne skriger, så man ikke kan høre musikken - Lasse Helner
NoteDet var jo sådan et råb om frihed .... Jeg kan godt forstå, at The Beatles blev trætte af at spille koncerter, for man kunne jo slet ikke høre musikken, kun pigernes vilde skrig.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Hanne Reintoft fortæller om sit arbejde i Mødrehjælpen i starten af 1960erne og om pigerne, som "faldt i ulykke"
Dato08-06-2014
TitelNår det går galt - Hanne Reintoft
NoteHanne Reintoft fortæller om sit arbejde i Mødrehjælpen i starten af 1960erne og om pigerne, som "faldt i ulykke"
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
En beretning om, hvordan en illegal abort kunne foregå i 1960erne
Dato08-06-2014
TitelHvad er en kvaksalver - Hanne Reintoft
NoteEn beretning om, hvordan en illegal abort kunne foregå i 1960erne
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
I 1960erne voksede mange børn op på børnehjem. Her boede de midlertidigt eller indtil de måske skulle bortadopteres. Og her arbejdede Janni Milsted
Dato08-06-2014
TitelBørnehjem og bortadoption - Janni Milsted
NoteI 1960erne voksede mange børn op på børnehjem. Her boede de midlertidigt eller indtil de måske skulle bortadopteres. Og her arbejdede Janni Milsted
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om at blive mor i en ung alder og om at bo med sit barn hos Mødrehjælpen i Randersgade i København
Dato08-06-2014
TitelEnlig Mor - Jannie Milsted
NoteEn beretning om at blive mor i en ung alder og om at bo med sit barn hos Mødrehjælpen i Randersgade i København
Tags
Kilde1960erHistorier.dk

I 1960erne blev mange tusinde piger under 18 år gravide og mødre i en meget ung alder. I dagens danmark er dette tal nu omkring 700 piger i alt om året. I nogle familier var det stadig i 1960erne ret almindeligt at få børn tidligt , men for alle piger var angsten for at blive gravid - “At blive med barn” - altid en tyngende realitet. Pigerne havde ingen muligheder for at beskytte sig selv mod graviditet, men var afhængige af om de kunne få drengene til at bruge kondom, og det var slet ikke let, heller ikke dengang. P-pillen kom til Danmark i 1966, og retten til fri abort blev først indført i 1970.Hvis en pige var så uheldig at blive gravid, skulle hun føde barnet med mindre hun var syg eller graviditeten skyldtes voldtægt eller andet overgreb. En uønsket graviditet var derfor en meget almindelig og meget vanskelig situation for piger i 1960erne, særligt når de var under 18 år. Det betød at pigerne ikke kunne gøre det, som de havde lyst til - gå i byen og slå sig løs. Og de fleste forældre holdt godt øje med deres piger og passede rigtig godt på, at de ikke kom for tæt pæ drengene.

Skete det alligevel, så fik de ballade derhjemme, og nogle blev smidt ud hjemmefra. Ofte blev de også smidt ud af den uddannelse, læreplads eller anden arbejdsplads som de havde. Ingen skoler eller arbejdspladser ville have de gravide piger gående og på den måde udstille deres graviditet og moralske “fald”. De var uønskede og blev gemt godt væk hos Mødrehjælpen eller hos familiemedlemmer i en anden by. Derfor valgte mange en meget farlig og ulovlig udvej - illegal abort, og i 1960erne var der en del som rejste til Polen og andre steder, hvor man allerede havde indført fri abort. Intet under at pigerne passede rigtigt godt på. For mange af dem blev det seksuelle fyldt med angst og skræk gennem hele livet.Når de så fødte deres barn og blev unge mødre, var de ofte henvist til at bo sammen med familie eller alene, fordi drengen ikke ville eller kunne gifte sig med dem.

Kilder:
Film:  Om illegal abort, Skole TV, kræver UNI logIn
Leksikon: P pillen kom til Danmark i 1966