Pigtrådsmusik

Beretninger om den nye musik og alt det som den satte i gang for børn og unge som lyttede, spillede pigtrådsmusik selv, dannede orkestre eller startede klubber og spillesteder over alt i Danmark.

Jens Peter fortæller sin egen historie om den gang han opdagede den nye musik på Radio Luxembourg.
"Det var noget helt andet musik end den vi plejede at høre i radioen."
Dato12-06-2014
TitelRadio Luxembourg - Jens Peter Madsen
NoteJens Peter fortæller sin egen historie om den gang han opdagede den nye musik på Radio Luxembourg. "Det var noget helt andet musik end den vi plejede at høre i radioen."
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk
En beretning om hvordan den nye musik vandt indpas i Danmarks Radio. Jørgen Mylius begyndte den 29. januar 1963 at spille ungdommens musik i programmerne "Top 20" og "Efter Skoletid"
Dato12-06-2014
TitelNy musik i radioen
NoteEn beretning om hvordan den nye musik vandt indpas i Danmarks Radio. Jørgen Mylius begyndte den 29. januar 1963 at spille ungdommens musik i programmerne "Top 20" og "Efter Skoletid"
Tagspopmusik, Peter Belli,Sir Henry,Defenders, The Beatles, pigtrådsmusik, Vi Unge,
Kilde1960erhistorier.dk
Henrik Strube fortæller sin egen historie om at opdage pigtrådsmusikken og drømme om at blive musiker selv. 
"Vi gik på Place Pigalle på Dyrehavsbakken og oplevede alle de populære orkestre, som spillede der."
Dato12-06-2014
TitelFortunbyen - Henrik Strube
NoteHenrik Strube fortæller sin egen historie om at opdage pigtrådsmusikken og drømme om at blive musiker selv. "Vi gik på Place Pigalle på Dyrehavsbakken og oplevede alle de populære orkestre, som spillede der."
Tags
KildeHenrik Strube & 1960erhistorier.dk
Jerry Ritz fortæller om at købe plader i butikker, hvor man kunne sidde med høretelefoner eller i en lytteboks og høre hele pladen inden man købte den.
Dato12-06-2014
TitelMed hørebøffer i pladebutikken - Jerry Ritz
NoteJerry Ritz fortæller om at købe plader i butikker, hvor man kunne sidde med høretelefoner eller i en lytteboks og høre hele pladen inden man købte den.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Carl Erik Lundgaard fortæller sin egen historie om at spille pigtrådsmusik til et skolebal.
"Nu må i holde med den abemusik," råbte præsten ...
Dato12-06-2014
TitelLet's Go! - Carl Erik Lundgaard
NoteCarl Erik Lundgaard fortæller sin egen historie om at spille pigtrådsmusik til et skolebal. "Nu må i holde med den abemusik," råbte præsten ...
Tags
KildeCarl Erik Lundgaard & 1960erHistorier.dk
En beretning om hvordan man kom frem med sit orkester. 
"Vi var taget ind til Odense for at høre nogle orkestre, så kom Frank ind med sit orkester, og der var nogle piger, som var vilde med ham."
"Ham skal vi have med i vores orkester," sagde jeg til de andre."
Dato12-06-2014
TitelVi var inde i Odense og hente en sanger - Lasse Helner
NoteEn beretning om hvordan man kom frem med sit orkester. "Vi var taget ind til Odense for at høre nogle orkestre, så kom Frank ind med sit orkester, og der var nogle piger, som var vilde med ham." "Ham skal vi have med i vores orkester," sagde jeg til de andre."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
"Han fortalte mig, at i morgen kom der en ny Beatles-plade og at han nok slet ikke kunne sove den nat, for han var så spændt. Jeg tænkte, at den plade måtte jeg da også købe, og Beatles kom til at betyde helt utroligt meget for mig."
Dato12-06-2014
TitelDen nye Beatlesplade - Susie Haxthausen
Note"Han fortalte mig, at i morgen kom der en ny Beatles-plade og at han nok slet ikke kunne sove den nat, for han var så spændt. Jeg tænkte, at den plade måtte jeg da også købe, og Beatles kom til at betyde helt utroligt meget for mig."
Tags
KildeSusie Haxthausen & 1960erHistorier.dk
En beretning om hvordan Baronets kommer i træningslejr på de amerikanske baser i Tyskland. 
"Vi kommer til at spille 5 timer hver aften. Amerikanerne griner af, hvordan vi spiser hamburgers. Og så får vi lært de rigtige tekster til sangene."
Dato11-06-2014
TitelBaronets på sprogskole hos US Army - Lasse Helner
NoteEn beretning om hvordan Baronets kommer i træningslejr på de amerikanske baser i Tyskland. "Vi kommer til at spille 5 timer hver aften. Amerikanerne griner af, hvordan vi spiser hamburgers. Og så får vi lært de rigtige tekster til sangene."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
"Der var ingen musikskoler, så det var på egen hånd vi lærte det hele. Vi hørte numrene i Radio Luxembourg, og så sang vi det vi hørte. Og det var det mange gange det værste vås, vi sang."
Dato11-06-2014
TitelVi lyttede sangene af i radioen - Lasse Helner
Note"Der var ingen musikskoler, så det var på egen hånd vi lærte det hele. Vi hørte numrene i Radio Luxembourg, og så sang vi det vi hørte. Og det var det mange gange det værste vås, vi sang."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om hvordan pigtrådsmusikken finder sin plads overalt. Tivolis koncertsal åbner for The Kinks, og selv om der bliver masser af ballade og folk smadrer salen, så bliver pigtrådsmusikken efterhånden accepteret og etableret ...
Dato11-06-2014
TitelPigtråden finder sin plads - Lasse Helner
NoteEn beretning om hvordan pigtrådsmusikken finder sin plads overalt. Tivolis koncertsal åbner for The Kinks, og selv om der bliver masser af ballade og folk smadrer salen, så bliver pigtrådsmusikken efterhånden accepteret og etableret ...
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om den gang pigtrådsmusikken kom ind i vores liv. "Det var jo også det, at vore forældre syntes at det var forfærdeligt, der gjorde, at vi holdt så meget af det."
Dato11-06-2014
TitelMormor tror heller ikke de holder ret længe! - Jerry Ritzz
NoteEn beretning om den gang pigtrådsmusikken kom ind i vores liv. "Det var jo også det, at vore forældre syntes at det var forfærdeligt, der gjorde, at vi holdt så meget af det."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Jeg blev fanget ind af de pågående rytmer i musikken i 60erne. De første år var det jazzen. Jeg spillede med i flere orkestre i Kap Horn i Nyhavn. Vi dansede "jitterbug", og senere kom Elvis og alt det der ..."
Dato10-06-2014
TitelDet starter med jazzen - Leif Sylvester Petersen
NoteJeg blev fanget ind af de pågående rytmer i musikken i 60erne. De første år var det jazzen. Jeg spillede med i flere orkestre i Kap Horn i Nyhavn. Vi dansede "jitterbug", og senere kom Elvis og alt det der ..."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
"Tims far var meget interesseret i musik og meget interesseret i at hjælpe unge på vej. Han hjalp mig på FDF lejr, hvor der var en musik-interessegruppe, og der var vi i to uger i et telt med 20-30 andre musikinteresserede unge."
Dato08-06-2014
TitelDet var ham derinde fra København - Henrik Olafsson
Note"Tims far var meget interesseret i musik og meget interesseret i at hjælpe unge på vej. Han hjalp mig på FDF lejr, hvor der var en musik-interessegruppe, og der var vi i to uger i et telt med 20-30 andre musikinteresserede unge."
Tags
KildeHenrik Olafsson & 1960erhistorier.dk
En beretning om at spille i orkester og blive sat af holdet, fordi man har været på efterskole. 
"Men jeg var jo også flyttet til en anden by med nye venner og snart også et nyt orkester."
Dato08-06-2014
TitelDe fortsatte med en anden singleguitarist - Henrik Olafsson
NoteEn beretning om at spille i orkester og blive sat af holdet, fordi man har været på efterskole. "Men jeg var jo også flyttet til en anden by med nye venner og snart også et nyt orkester."
Tags
KildeHenrik Olafsson & 1960erhistorier.dk
Det med at få sin første guitar var noget helt særligt, når man havde set Elvis og alle de andre. Jeg fik en Høfner med stålstrenge ..."
Dato08-06-2014
TitelHan kom med en Høfner - Henrik Olafsson
NoteDet med at få sin første guitar var noget helt særligt, når man havde set Elvis og alle de andre. Jeg fik en Høfner med stålstrenge ..."
Tags
KildeHenrik Olafsson & 1960erhistorier.dk
Place Pigalle på Dyrehavsbakken - det var der tidens pigtrådsorkestre spillede. Der fødtes drømmen om at bliver musiker.
"Jeg ville flække min ene arm for at komme til at stå der på scenen med min egen guitar."
Dato08-06-2014
TitelJeg drømte om at blive musiker - Henrik Strube
NotePlace Pigalle på Dyrehavsbakken - det var der tidens pigtrådsorkestre spillede. Der fødtes drømmen om at bliver musiker. "Jeg ville flække min ene arm for at komme til at stå der på scenen med min egen guitar."
Tags
KildeHenrik Strube & 1960erhistorier.dk
En beretning om hvordan man kan få sin guitar til at lyde som Jimi Hendrix og Rolling Stones - næsten ...
Dato08-06-2014
TitelJeg ville ha min guitar til at lyde ligesom Jimi Hendrix' - Henrik Strube
NoteEn beretning om hvordan man kan få sin guitar til at lyde som Jimi Hendrix og Rolling Stones - næsten ...
Tags
KildeHenrik Strube & 1960erhistorier.dk
"Jeg lærte de første greb af min bror, og fingrene kunne næsten ikke nå, men jeg ville lære det. Siden fik jeg min egen guitar, en hvid Høfner elguitar."
Dato08-06-2014
TitelDer er egentlig min mors guitar - Lasse Helner
Note"Jeg lærte de første greb af min bror, og fingrene kunne næsten ikke nå, men jeg ville lære det. Siden fik jeg min egen guitar, en hvid Høfner elguitar."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
En beretning om en stor knægts ture til København.
"Jeg måtte hen til de steder, hvor de spillede den musik, pigtrådsmusikken, som jeg var vild med."
Dato08-06-2014
TitelDer måtte jeg hen - Jens Peter Madsen
NoteEn beretning om en stor knægts ture til København. "Jeg måtte hen til de steder, hvor de spillede den musik, pigtrådsmusikken, som jeg var vild med."
Tags
KildeJens Peter Madsen & 1960erHistorier.dk

 


1960er forældrene og voksne i det hele taget syntes det var afskyeligt. “Det var ikke til at holde ud at høre på”. Derfor blev det også kaldt pigtrådsmusik.

I deres sarte voksne ører lød det som larm, skrig og skrål.

Men jo mere de hadede det, jo mere elskede de unge det.

Det var rytmer og melodier, som gik direkte i kroppen på børnene og de unge. De fik lyst til at danse og synge med. Det var en slags musik, som ville noget med dem og som slap noget løs.

Pigerne skreg til Beatleskoncerten, så man næsten ikke kunne høre musikken.

Børn og unge sprang på dansegulvet og hoppede rundt og vred sig i kroppen.

I starten kunne man slet ikke høre denne ny musik i dansk radio, men såkom der en ulovlig piratradio - Mercur, hed den - og flere og flere begyndte at lytte til Radio Luxembourg.


Transistorradioer, grammofoner og båndoptagere blev de store ønsker til konfirmationen og med sådan et apperat kunne man spille yndlingsmusikken når, hvor og så ofte som man ønskede det.

Mange unge kunne også selv købe instrumenterne, som man brugte til pigtrådsmusik, og i kældre og garager øvede de sig sammen med klassekammerater og venner.

Aviserne og eksperter i børne og ungdomsopdragelse fortalte og skrev bekymret om, hvor farlig og skadelig den nye musik var. Men børnene og de unge vidste, hvad de ville have - og det var pigtråd. Snart var der pigtrådsklubber i hvert et forsamlingshus i landet, og hundredevis af danske og udenlandske pigtrådsorkestre turnerede landet rundt og spillede hver fredag, lørdag og søndag.

 

Video med Jimmi Hendrix “Hey Joe”

Leksikon - Elguitaren
Danmarks Rockmuseum