Vi kommer i Børnehave

Beretninger mødre som begynder at uddanne sig og arbejde - og om et stærkt stigende antal børn som begynder at gå i vuggestuer og børnehave.

Annette fortæller om at være nyuddannet bladtegner, få barn og finde institutionsplads. 
"Det lignede slet ikke noget at blive så slank, bare fordi man vil se smart ud," sagde vuggestuelederen - hun vidste slet ikke, hvor stærkt jeg måtte løbe for at nå det hele."
Dato12-06-2014
TitelUng mor og bladtegner - Annette Bering Liisberg
NoteAnnette fortæller om at være nyuddannet bladtegner, få barn og finde institutionsplads. "Det lignede slet ikke noget at blive så slank, bare fordi man vil se smart ud," sagde vuggestuelederen - hun vidste slet ikke, hvor stærkt jeg måtte løbe for at nå det hele."
Tags
KildeAnette Bering Liisberg & 1960erhistorier.dk
En beretning om at komme i praktik i en børnehave som pædagogmedhjælper. Fru Hansens børnehave var en privat institution, og fru Hansen var et fantastisk menneske.
"Der var et barn, som blev drillet med sit røde hår. Så gik fru Hansen hen og fik farvet sit hår rødt."
Dato10-06-2014
TitelFru Hansens børnehave i Rødovre - Kirsten Madsen
NoteEn beretning om at komme i praktik i en børnehave som pædagogmedhjælper. Fru Hansens børnehave var en privat institution, og fru Hansen var et fantastisk menneske. "Der var et barn, som blev drillet med sit røde hår. Så gik fru Hansen hen og fik farvet sit hår rødt."
Tags
KildeKirsten Madsen & 1960erhistorier.dk
En beretning om pottetræning i 1960erne.
"De de skulle jo lære det!"
Dato08-06-2014
TitelBlebørn - Janni Milsted
NoteEn beretning om pottetræning i 1960erne. "De de skulle jo lære det!"
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
En beretning om den ændrede moral. 
"I slutningen af 1960erne var det helt almindeligt at børnene legede nøgne i børnehaverne."
Dato08-06-2014
TitelDet må man så ikke mere - Janni Milsted
NoteEn beretning om den ændrede moral. "I slutningen af 1960erne var det helt almindeligt at børnene legede nøgne i børnehaverne."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
En beretning om ændringer i drenge- og pigelege i børnehaven i 1960erne
Dato08-06-2014
TitelDrenge må ikke lege i dukkekrogen - Janni Milsted
NoteEn beretning om ændringer i drenge- og pigelege i børnehaven i 1960erne
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
En beretning om de mange forandringer i børnesyn og pædagogik, som udviklede sig i løbet af 1960erne.
Dato08-06-2014
TitelHvad vi tror børn kan - Janni Milsted
NoteEn beretning om de mange forandringer i børnesyn og pædagogik, som udviklede sig i løbet af 1960erne.
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
En beretning om et børneasyl på Amager i København. Asylet blev drevet af Jacob Holms fabrikker, hvor mødrene, ofte alenemødre, kunne få passet deres børn, imens de var på arbejde.
Dato08-06-2014
TitelJacob Holms Børnegård - Janni Milsted
NoteEn beretning om et børneasyl på Amager i København. Asylet blev drevet af Jacob Holms fabrikker, hvor mødrene, ofte alenemødre, kunne få passet deres børn, imens de var på arbejde.
Tags
Kilde1960erhistorier.dk

 


De fleste børn blev i starten af 1960erne passet hjemme indtil de fyldte syv år og startede i skole. I nogle hjem havde man “ung pige i huset”, som passede børnene og huset, mens moderen passede sit arbejde eller sin forretning.

Børn, som blev passet uden for hjemmet, var  i de fleste tilfælde børn af enlige mødre eller børn fra socialt dårligt stillede familier. Institutionerne kaldtes asyler, og her var det almindeligvis barneplejersker, som passede børnene. Ro, renlighed og regelmæssighed var ofte opskriften, men for mange institutionsbørn på den tid gav det god mening, fordi livsvilkårene var meget fattige og meget vanskelige for enlige forældre.


I sidste halvdel af 1960erne ville flere og flere mødre gerne tjene deres egne penge, og antallet af daginstitutioner voksede derfor hurtigt. Man begyndte at tale om at børnene også skulle lære noget, når de var i børnehave, og ikke bare passes og plejes som tidligere.

Mange mente stadig, at det var bedst, at mødre blev hjemme, så længe de havde små børn. Og mange unge mødre, som satte deres børn i daginstitution for at passe et arbejde eller studere, blev fordømt af politikere, psykologer, læger og andre. De forsømte aldrig at tale til mødrenes dårlige samvittighed.

 

 

Dansk Pædagogisk Historisk Forening og Samling