Vi ville gerne have vores eget at bo i

Beretninger om de små og trange boliger som mange familier havde i 1960erne og om de unges drømme om at få deres egen bolig

En beretning om hvordan det første lærlingekollegie blev en realitet. "Overborgmester Urban Hansen i København gav os et stykke jord, så vi kunne få bygget Grønjordskollegiet."
Dato12-06-2014
TitelSå kunne lærlinge også bo på kollegier - Keld Andersen
NoteEn beretning om hvordan det første lærlingekollegie blev en realitet. "Overborgmester Urban Hansen i København gav os et stykke jord, så vi kunne få bygget Grønjordskollegiet."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om at bo i en lille toværelses lejlighed med far og mor og søster.
"Ordningen var, at jeg og min far sov i den ene stue, min søster og mor i den anden."
Dato11-06-2014
TitelVi boede i Sverrigsgade - Bo Rosschou
NoteEn beretning om at bo i en lille toværelses lejlighed med far og mor og søster. "Ordningen var, at jeg og min far sov i den ene stue, min søster og mor i den anden."
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
En beretning om at være fattig lærling og nødt til at bo hjemme, mens man ser på, at der står tomme huse i byen ...
Dato11-06-2014
TitelDet blir man sgu da harm over - Jesper Milsted
NoteEn beretning om at være fattig lærling og nødt til at bo hjemme, mens man ser på, at der står tomme huse i byen ...
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
Mange lærlinge fra provinsen boede på lærlingehjem. Der lå et i Rantzausgade på Nørrebro. Lærlingene boede under helt utidssvarende vilkår og måtte sove på store sovesale.
Dato11-06-2014
Titel16-årige sov i fælles sovesal på lærlingehjemmet - Keld Andersen
NoteMange lærlinge fra provinsen boede på lærlingehjem. Der lå et i Rantzausgade på Nørrebro. Lærlingene boede under helt utidssvarende vilkår og måtte sove på store sovesale.
Tags
Kilde1960erHistorier.dk
I København var der mange tomme lejligheder sidst i 1960erne. 
"Det var en rød klud for alle os unge, som ikke havde noget sted for os selv. Vi boede en hel familie sammen i to værelser, så vi drømte om at få vores eget. Det er ikke sjovt, når man er 16-17 år og i lære."
Dato10-06-2014
TitelDer stod jo tomme boliger - Jesper Milsted
NoteI København var der mange tomme lejligheder sidst i 1960erne. "Det var en rød klud for alle os unge, som ikke havde noget sted for os selv. Vi boede en hel familie sammen i to værelser, så vi drømte om at få vores eget. Det er ikke sjovt, når man er 16-17 år og i lære."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk
En beretning om at blive gift, få barn og finde et godt sted at bo med sin familie. "Hvad f... kan en tømrersvend gøre andet at gå i gang med at bygge sig et hus til sin familie ..."
Dato10-06-2014
TitelJeg byggede et hus til min familie - Leif Sylvester Petersen
NoteEn beretning om at blive gift, få barn og finde et godt sted at bo med sin familie. "Hvad f... kan en tømrersvend gøre andet at gå i gang med at bygge sig et hus til sin familie ..."
Tags
Kilde1960erhistorier.dk

 


Ved indgangen til 1960erne boede mange mennesker fortsat i små toværelses lejligheder uden eget bad og toilet. I lejlighederne boede tit far, mor og to, tre eller fire børn. Halvvoksne unge boede i etagesenge i samme lille værelse som yngre søskende eller far og mor. På landet boede mange i små kolde og fugtige huse, hvor man også ofte sov mange sammen på de små værelser. Unge fra provinsen kunne bo på lærlingehjem i byerne, hvor de sov på fælles sovesale med andre unge. De fleste længtes efter at få deres eget og komme hjemmefra så hurtigt som muligt. Men at få sin egen lejlighed, det var helt utænkeligt, før man var gift eller selv fik børn.

I løbet af 1960erne flyttede flere og flere familier ud til forstæderne til nye, større og mere moderne lejligheder eller parcelhuse.


Der blev bygget kollegier til unge under uddannelse i de større byer. Det betød, at flere af de dårligste karreejendomme med små toværelses lejligheder i byerne kom til at stå tomme. De var saneringsmodne, sagde man; det betød, at de skulle rives ned eller moderniseres, men der var ikke penge til at gøre det lige med det samme. Mange af de unge, som gerne ville have deres eget, syntes det var tosset, at der var tomme lejligheder, og så besatte de husene og boede i de tomme lejligheder. Slumstormere, kalde de sig. Nogle steder fik de lov at blive boende indtil husene skulle rives ned. Andre steder blev de sat ud af politiet.